Z uporabo spletnega mesta selectadna.si se strinjate z našo uporabo piškotkov, kot je opisano v naši politiki piškotkov.

Policija

Policija

Usposabljanje

Redno izvajamo treninge britanskih policijskih enot, da bi jih seznanili kako postopati in najti sledove SelectaDNA, ter o načinih jemanja vzorcev za analizo.

Zagotavljamo posebna usposabljanja za policijske častnike, ki so odgovorni za distribucijo izdelkov SelectaDNA javnosti, predvsem med kampanjami za zmanjševanje števila vlomov, tako da imajo potrebna znanja predstaviti in pojasniti delovanje in uporabo izdelkov.

Prav tako redno izobražujemo policijske uradnike za zmanjševanje kriminala na Visoki šoli za policijo http://www.college.police.uk/ in Škotski policijski akademiji http://www.tulliallan.police.uk/

Pripravili smo nekaj priporočil policije, Ministrstva za notranje zadeve in lastne nasvete o tem, kako zaščititi lastnino. Upamo, da vam bodo koristili.

Označevanje lastnine

Glavni način preprečevanja kriminala je označevanje vašega premoženja, tako namreč ideja/namera o kraji postane manj privlačna in premoženje manj zanimivo/vredno, saj kriminalci vedo, da jih policija v primeru posedovanja ukradene lastnine, ki je označena, z lahkoto ujame in aretira. Poleg tega je ukradeno blago, ki je označeno, težje prodati naprej.

Označevanje lastnine hkrati močno poveča možnost, da se lastniku označeni predmet vrne. Nekateri predmeti, kot so nakit in draga, vredna darila, so nenadomestljivi, ne glede na to, koliko zavarovalnine vam je zanje povrnjene, saj gre za predmete posebne čustvene vrednosti. Bolje je postopati preventivno in krajo preprečiti.

Praksa jedkanja in vtiskavanja poštne številke in hišne številke ali imena/naziva podjetja na predmete je sicer učinkovita, ni pa vedno najbolj praktična rešitev; oznaka je vidna, robustna in kvari izgled in vrednost predmeta; podjetje SelectaMark je razvilo druge- hitrejše in lažje metode, najbolj udarna med njimi pa je metoda forenzičnega kodiranje/ označevanja.

Fotografski in imetniški registri

Jasno je, da je smiselno svojo vredno lastnino in predmete natančno fotografirati, saj s to aktivnostjo v primeru poravnave/pregona zaradi kaznivega dejanja tatvine, ropa ali vloma, hitreje dokažete lastništvo in odpravite dvome o tem ali ste legitimni lastnik, še posebej v primerih, ko lastnine nimate označene.

Poleg tega je koristno, tako za fizične osebe kot tudi za podjetja, da vodijo register imetja ali premoženja, tako da v primeru protipravne odtujitve razpolagajo z  evidenco lastniških predmetov. Ob nakupu izdelka SelectaDNA uporabnik vodi tak register v podatkovni bazi SelectaDNA brez dodatnih stroškov.

Označevanje koles

Lastnikom koles priporočamo, da svojo številko okvirja registrirajo na spletni strani www.bikeregister.com in trajno označijo okvir in druge pomembne komponente kolesa z varnostnim kompletom SelectaDNA, ki je na voljo na spletnem mestu BikeRegister; BikeRegister promovira policija MET in Transport for London, saj je že sedaj registriranih preko ¼ milliona koles, ki jih lahko policija poišče v bazi.

Službe za preprečevanje kriminala

Lokalni uradniki za preprečevanje policijskega kriminala ali partnerji za varnost skupnosti lahko svetujejo, katere metode označevanja lastnine so najbolj primerne. Občasno pridobijo sredstva za financiranje obsežnih označevalnih shem s ciljem zmanjšanja vlomov, zlasti na področju krajev, kjer je kriminal povečan.