Zaščita lastnine

Vsakdo ima lastnino, ki od katere se nikakor ne želi ločiti – od premičnega premoženja doma, kot so TV sprejemnik, nakit in starine, do pisarniške opreme, kot so osebni in prenosni računalniki. Veliko je najrazličnejših vrednih predmetov, ki bi jih bilo primerno enoznačno označiti in zaščititi pred krajo.

Ukrepanje proti tatvinam lastnine

SelectaDNA je sistem forenzičnega označevanja, ki je na voljo v kompletih za domačo in poslovno uporabo. Gre za tekočino z DNK-kodo, določeno posebej za vsako stranko ali podjetje, s katero lahko enostavno označimo vsak vrednejši predmet. Tekočina vsebuje tudi na tisoče enoznačnih mikropik, ki policiji omogočajo prepoznavanje označenih predmetov na dva načina: če je predmet ukraden in pozneje najden, ga lahko neposredno povežejo s krajem kaznivega dejanja, zato ga je mogoče vrniti lastniku, povečajo pa se tudi možnosti za obsodbo tatov.

Proizvode SelectaDNA uporablja za preprečevanje vlomov in odvračanje tatov ne le na tisoče gospodinjstev po vsej Veliki Britaniji, temveč tudi številne šole, bolnišnice in podjetja z drago in nepogrešljivo opremo.

 

PRIMER VLOMOV V STANOVANJA

Zmanjšanje števila vlomov za 83 %

V severnem Manchestru so s programom zmanjševanja kriminalitete, v katerem so za označevanje lastnine uporabili proizvode SelectaDNA, dosegli velik uspeh, saj se je število vlomov zmanjšalo kar za 83 %. V program je bilo vključenih 700 domov in osnovna šola New Moston v četrti The Fairway. Z izvedbo programa so bili doseženi cilji, ki jih je marca 2010 ob začetku izvedbe postavila policija okrožja Great Manchester (v sodelovanju z manchesterskim mestnim svetom). Ne le, da se je občutno zmanjšalo število vlomov, okrepilo se je tudi zaupanje javnosti v lokalno policijo, skupnost pa se je tesneje povezala. Varnostni sosvet je razdelill komplete na ulicah, vključenih v program, in pomagal stanovalcem, da so s proizvodi SelectaDNA označili svojo lastnino. Inšpektor Parkin je dejal: »Lokalno prebivalstvo pozdravilo program kot način za izboljšanje kakovosti življenja na območju, kjer živimo. Odkar naši policisti od vrat do vrat delijo nasvete za preprečevanje kriminalitete in ljudem pomagajo pri označevanju lastnine, so opaznejši. Prebivalci so tako spoznali policiste iz lokalnih policijskih postaj, kar je okrepilo njihovo zaupanje.« Dodal je tudi, da so zelo zadovoljni z uspehom programa. »83-odstotno zmanjšanje števila vlomov po zaslugi uporabe proizvodov SelectaDNA je več kot preseglo pričakovanja četrti The Fairway.«

PRIMER IZ POSLOVNEGA SVETA

Konec vlamljanja GSK

Farmacevtski gigant GlaxoSmithKline (GSK) uporablja proizvode SelectaDNA za označevanje nove elektronske opreme v svojih prostorih v zahodnem Londonu. Dve leti po uvedbi forenzičnega označevanja s proizvodi SelectaDNA ne poročajo več o vlomih. Podjetje označuje vse novejše prenosnike in vrednejše projektorje na svojih treh glavnih izpostavah. Vodja varnostne službe pri GSK razdeljuje komplete zaposlenim v oddelku za IT, da lahko opremo označijo že med nameščanjem. Navdušen je nad dejstvom, da lahko označeni predmet, ki je bil ukraden in je pozneje naprodaj na straneh spletne trgovine ali v trgovini z rabljenim blagom, policija pregleda in s 100-odstotno zanesljivostjo ugotovi, kje je bil ukraden.

PRIMER IZ ŠOLE

Pred vlomi varno območje v »superšoli«

Šest mesecev po odprtju nove »super« srednje šole na polotoku Wirral pri Liverpoolu, kjer so označili vso vrednejšo ICT opremo s proizvodi SelectaDNA, ni bilo nikakršnih poročil o tatvinah ali vlomih. Preden je novozgrajena, 25 milijonov funtov vredna srednja šola Woodchurch septembra 2010 prvič odprla svoja vrata, so s proizvodi SelectaDNA označili vso najsodobnejšo šolsko ICT opremo, kot so osebni in prenosni računalniki in druga elektronska oprema. Predstavnik mestnega sveta za stike z javnostjo je dejal, da so iskali izdelek, ki bi ne le onemogočal tatvine, temveč bi vlomilce predvsem odvračal od poskusov tatvin. Srednja šola Woodchurch je le ena od mnogih šol v Veliki Britaniji, ki s forenzičnim označevanjem odvračajo tatove in varujejo lastnino. S proizvodi SelectaDNA je zavarovanih vseh 300 šol na območju grofije Oxfordshire, pa tudi vse šole londonske četrti Havering in več kot 170 šol v grofiji Dorset.

PRIMER IZ BOLNIŠNICE

Zaščita medicinske opreme

V zavodu za zdravstveno varstvo v Londonu so označili na tisoče kosov medicinske opreme, da bi izboljšali učinkovitost in tatove odvrnili od tatvin. Več kot 20.000 kosov medicinske opreme, ki pripada enem največjih zdravstvenih zavodov v Veliki Britaniji, so forenzično označili s proizvodi SelectaDNA v okviru pobude za izboljšanje ravnanja z opremo, preprečevanje tatvin in odvračanje tatov. Zdravstveni zavod (NHS Foundation Trust) bolnišnic Univerzitetnega kolidža v Londonu je uvedel novo politiko nabave in ravnanja z odsluženo medicinsko opremo. Program SelectaDNA za forenzično označevanje bo omogočil, da se vsa izgubljena ali ukradena oprema, kot so osebni in prenosni računalniki, zasloni in tiskalniki, vrne lastniku. Vodja inženiringa v zavodu je potrdil, da uporabljajo proizvode SelectaDNA za označevanje vseh kosov medicinske opreme ne glede na njihovo vrednost.