Zaščita kovin

Tatvine kovin spadajo med kriminalne dejavnosti, ki so pri nas in drugod v Evropi v največjem porastu. Baker, svinec, nerjaveče jeklo, aluminij in staro železo so na udaru tatov, ki bi radi na hitro zaslužili. Povečano povpraševanje po teh kovinah na azijskih trgih je spodbudilo živahno mednarodno trgovino z odpadnimi kovinami, zaradi česar so cene močno poskočile. Zlasti zbujajo skrb tatvine bakra, saj tatovi kradejo plinske cevi in žice iz električnih napeljav, bakrene kable, strelovode in strešne obrobe iz bakrene pločevine, ki jih je mogoče odnesti z zapuščenih in industrijskih objektov, gradbišč in celo javnih površin. Tatovi zatem kovino prodajo preprodajalcem odpadnih kovin in se tako okoristijo.

Ukrepanje proti tatvinam kovin

Paleta izdelkov SelectaDNA za forenzično označevanje lahko predvsem pomaga pri odvračanju storilcev, če pa vendarle pride do kraje, je v pomoč pri prepoznavanju storilcev in pridobivanju neizpodbitnih dokazov, ki jih policija potrebuje, če želi storilce privesti pred roko pravice.

Železnice se ne dajo

Glede na oceno, da je bilo zaradi tatvin železniških kablov gospodarstvo Velike Britanije že ob milijardo funtov, kriminalnega vala očitno ne bo kmalu konec, saj vsak dan pride do osmih poskusov tatvin kovin, ki so v lasti železnice. Poleg očitnih nevarnosti, povezanih s temi kaznivimi dejanji, je bilo zaradi tatvin kovin zgolj lani v Veliki Britaniji več kot 35.000 železniških storitev opravljenih z zamudo ali sploh niso bile opravljene.


PRIMER

Sled SelectaDNA uspešno varuje železniške tire in ključno električno opremo nizozemskih državnih železnic pred tatvinami kovin. Ta posebej zasnovani izdelek SelectaDNA, ki vsebuje kovinske mikrodelce, nanaša družba ProRail B.V., da bi zmanjšala število tatvin kovinske železniške opreme, kot so bakreni kabli, železniški tiri in signalne omarice. Ta vrhunska tehnologija pomaga policiji pri zagotavljanju neposrednih forenzičnih dokazov o tem, od kod prihaja ukradena kovina, kar jim omogoča uspešen pregon storilcev. Sledilo SelectaDNA uporabljajo tudi za zaščito železniške infrastrukture nemške železniške družbe Deutche Bahn in britanske železniške družbe Network Rail.

Neizprosen boj proti plenilcem cerkva

Kraja kovin s cerkva po vsej Veliki Britaniji dobiva epidemične razsežnosti, vsak dan je namreč napadenih sedem cerkva. Tatovi kradejo svinec in baker s cerkvenih streh, kar povzroča veliko škodo, denimo zaradi puščanja streh in nevarnega odpadanja strešne kritine, saj kovino dobesedno potrgajo z zgradb. V zadnjih štirih letih je skupni znesek zahtevkov za povračilo škode zaradi tatvin kovin s cerkva, zavarovanih pri zavarovalni skupini Ecclesiastical, presegel 25 milijonov funtov, zahtevkov pa je bilo več kot 9000. Po Veliki Britaniji zdaj na stotine cerkva za zaščito dragocenih kovinskih streh, kovinskih zaključkov na strehah in celo cerkvenih zvonov uporablja mast in sledilo SelectaDNA! Mast SelectaDNA je nevidna kodirana raztopina, ki se prenese na roke ali oblačila tatov in jo je skoraj nemogoče odstraniti. Z ultravijolično svetlobo lahko razkrijemo sledi te snovi na osumljencih.

PRIMER

Ena od cerkva, ki zdaj s pridom uporablja to dodatno zaščito, je metodistična cerkev Kingsdown v londonski četrti West Ealing, ki so jo decembra 2010 trikrat oplenili in povzročili za 14.000 funtov škode.

Na vso cerkveno kovino so nanesli DNK mast in namestili oznake, s katerimi opozarjajo tatove, da je kovina označena.

Mast SelectaDNA dokazano zmanjšuje število tatvin kovine iz stavb, kot so cerkve, ki jih pogosto obiščejo tatovi. Odkar je njeno uporabo v četrti Ealing uvedla policija, ni poročil, da bi bilo iz zaščitenih cerkva kaj ukradeno.

Pomoč lokalnim oblastem pri zaščiti kovinske lastnine

Po skokovitem porastu tatvin kovinske lastnine v lokalnih skupnostih, od pokrovov revizijskih in kanalizacijskih jaškov, ulične opreme, prometnih znakov do kipov, občinski sveti pozivajo k spremembi zakonodaje, ki naj bi po novem prepovedovala plačevanje odpadnih kovin z gotovino. Zaradi kraje kovin so lokalne skupnosti v Veliki Britaniji vsak teden ob tisoče funtov, vendar skrbi ne zbujajo le finančne posledice tatvin. Zaradi tatvin kanalizacijskih pokrovov ostajajo jaški nezavarovani, kar povzroča resno nevarnost telesnih poškodb in škode na vozilih.

PRIMER

Lokalne oblasti, med njimi tudi mestni svet v Sunderlandu, z mastjo in sledilom SelectaDNA označujejo kanalizacijske pokrove, ki dosegajo visoke cene na trgu odpadnih kovin. Policija je obvestila trgovce z odpadno kovino v mestu in sosednjih območjih o programu označevanja, ki ga izvaja mesto, posvarjeni pa so bili tudi pred tveganjem, povezanim z odkupovanjem ukradenih pokrovov. Namen uporabe zaščitnih snovi SelectaDNA, ki vsebujejo prepoznavne mikrodelce in forenzične označevalce, je zagotoviti, da bodo storilci ukradeno blago kjerkoli z veliko težavo prodali trgovcem z odpadnimi kovinami.